FAQ - Veel gestelde vragen


1. Kan homeopathie samen met reguliere medicatie?

Ja zeker, er is geen enkel probleem om de 2 samen te gebruiken. Voor zowel homeopatische als reguliere medicatie gelden natuurlijk wel het principe van “less is more”, hoe minder, hoe beter. Medicatie kan zelfs niet altijd zomaar gestopt worden, levensnoodzakelijke medicatie of behandelingen moeten ten allen tijde en in nauw overleg met de behandelende arts doorgenomen worden.

2. Moet ik dagelijks homeopatische middelen nemen en voor altijd?

Neen, homeopathie is een energetische geneeswijze die het zelfgenezend vermogen in het lichaam stimuleert. Zodoende wordt het lichaam geprikkeld om te genezen. Homeopathie zal daarom alleen gegeven worden indien dat zelfgenezend vermogen ontbreekt of slecht functioneert. Als het lichaam weer zichzelf geneest, worden de homeopatische middelen gestopt, en enkel opnieuw bijgenomen als er weer klachten optreden.

3. Geeft homeopathie eerst verergering op mijn klachten? 

Na inname van het homeopatisch middel kunnen sommige klachten kortstondig verergeren, om vervolgens, samen met de algemene energie, te verbeteren. Of iemand een verergering zal krijgen op een middel is niet te voorspellen, maar àls er een optreedt, is dat meestal een goed teken. Het is een bewijs dat het homeopatisch middel de patiënt zeer diep raakt!
In een verder stadium van de behandeling kunnen vroegere klachten even terug de kop op steken. Daarnaast kunnen klachten verschuiven van mentaal-emotioneel niveau naar lichamelijk, van dieper naar oppervlakkiger, van boven naar beneden, en terug in de tijd. Dat alles is een teken dat het homeopatisch middel goed werkt en dat we op de juiste weg zijn.

4. Wat gaat niet samen met een homeopathische behandeling?

Cafeïne en munt kunnen de werkzaamheid van homeopatische middelen verminderen, dit kan eenvoudig vermeden worden door cafeïnevrije producten of iets zonder munt te gebruiken.

Reguliere medicatie is geen probleem om samen met homeopatische middelen te nemen. Zware medicatie kan echter wel de doeltreffendheid van homeopatische middelen verminderen of beperken (vb. cortisone – veel antibiotica gebruik - immunosuppressiva - chemotherapie). 

5 . Waarom houdt de homeopaat niet alleen rekening met mijn klachten, maar ook met mijn gehele persoon?

In homeopathie wordt gekeken naar de gehele persoon met zijn klachten en gewoonten, zowel op lichamelijk als op emotioneel en mentaal vlak. Het homeopatisch middel dat het beste bij dit geheel past, zal de energie van dit individu het beste bijladen. Op die manier is het mogelijk dat 2 personen met keelpijn elk een ander homeopatisch middel krijgen, omdat ze in alles verschillen, zowel qua soort keelpijn als qua gemoed en karakter.

6. Is homeopathie placebo, klopt dat?

Neen, homeopathie bestaat al 200 jaar en wordt beoefend in alle landen van de wereld. Het heeft dus in de praktijk voldoende bewezen zowel bij mensen als bij dieren heilzaam te zijn. Het echte werkingsmechanisme van homeopathie blijft echter voorlopig een wetenschappelijk raadsel.
We zien in de praktijk dat we heel goed pasgeboren baby’s of peuters kunnen behandelen en genezen, zonder dat zij beseffen dat ze bij een homeopaat geweest zijn. Hierbij is placebo-werking dus uitgesloten. Daarnaast verbeteren sommigen al na 1 middel, anderen pas na enkele middelen.
Mocht er sprake zijn van placebo-werking, zou men nooit dergelijke herhaalde vaststellingen kunnen doen.

7. Wie doet beroep op de homeopaat?

Uit een studie bij 1000 Belgen in mei 2011 blijkt dat bijna 78% reeds van homeopathie heeft gehoord en dat 40% er geregeld gebruik van maakt. Er zijn ook mensen die homeopathie gebruiken zonder het te beseffen (ongeveer 9% van de bevolking). De voornaamste gebruikers van homeopatische middelen zijn volwassenen (45%) gevolgd door kinderen (29%) en huisdieren (20%). 
Maar liefst 55% van de patiënten blijft sinds meer dan 5 jaar trouw aan homeopathie, slechts een klein percentage van hen geeft homeopathie op.
(Bron: “Ipsos” De Belgen en homeopathie; Studie in België in mei 2011 bij representatieve steekproef van 1000 mannen en vrouwen van 18 jaar en ouder.)

8. Terugbetaling homeopathie?

Sommige mutualiteiten geven terugbetaling bij aankoop van homeopatische middelen in de apotheek. Enkele mutualiteiten geven ook een beperkte terugbetaling van de consultaties bij een homeopaat ( Partena, Euromut, Vlaams Neutraal Ziekenfonds). Ga te rade bij uw mutualiteit.

9. Wetenschappelijkheid van homeopathie

Voorlopig is het echte werkingsmechanisme van homeopathie nog een wetenschappelijk raadsel. Dat komt omdat homeopathie een energetische geneeswijze is, die heel moeilijk volgens de huidige manier van wetenschappelijk onderzoek en bewijsvoering te verifiëren valt. Toch zijn er tegenwoordig vele wetenschappers bezig met het onderzoek naar de werking ervan.  De ervaringen uit de praktijk (bij familie, vrienden, kennissen en vooral bij baby's en dieren) zijn uiteraard het beste bewijs voor de werking van homeopathie.

10. Is homeopathie gevaarlijk?

Neen, vooral niet als het correct gebruikt wordt. Met homeopathie probeert men de energie van een zieke persoon te verbeteren, zodat deze zelf beter tegen zijn aandoeningen kan vechten. Als men een niet passend homeopatisch middel geeft, zal de energie van dat lichaam niet toenemen maar ook niet afnemen. Aangezien homeopathie een natuurlijke geneeswijze is die geen chemische bestanddelen maar enkel niet weegbare dosissen gebruikt, kunnen er dus ook geen nevenwerkingen optreden (zoals bij reguliere medicatie wel het geval is).